Sminktörténelem by Angel

By Unknown - november 06, 2016

Ma egy olyan cikket hoztam nektek, ami igazán izgalmas lehet és visszarepít minket kicsit az időben. A különböző korok sminkjeit fogom megmutatni nektek, melyek a mai napig inspirálnak bennünket.



Az őskorban a növények leveleiből és a virágok szirmaiból állítottak elő festékeket.

Az ókori világban a világos arcbőr volt a divat. Ehhez, hogy a bőrt halványítsák fehér ólomból készült krémet használtak. A szemöldököt és a felső szemhéjat feketére festették, az alsó pillák ívét zöld vonallal erősítették meg. Az ehhez szükséges fekete festéket grafitból állították elő, a zöld színt pedig maladintból nyerték. Arcpirosítót okker és szezámolaj keverékéből készítettek. Az ajkak festéséhez állati zsiradék és málnakivonat keverékét használták.

A görögök olaja és kenőcse rózsa, pézsma, citrom, bazsalikom és citrusolaj volt. A kozmetika szó is a görögöktől származik a „koszmetikosz” kifejezésből – ami a „szépíteni” szót jelenti.

A rómaiak már illatos púdereket használtak, fehér és vörös festéket por vagy kenőcs formájában. A mandragórát az arcon lévő sebhelyek, forradások eltüntetésére alkalmazták. 

A reneszánszkorban nem tartották be az alapvető higiéniai műveleteket. A napi mosakodás helyett a kozmetikumokat választották. Ebben az időben azt gondolták, hogy elég, ha benedvesítik az arcukat és a kezüket, mert a fürdés árt az egészségnek.


Különböző  korok sminkjei

1900-as évek: Ebben az időszakban kezdődött a kozmetikumok gyártása. Az amerikai nők ebben az időben a vörös rúzst használták, mely nem meglepő, hiszen máig híres filmsztárok diktálták a divatot (Marilyn Monro).

1910-es évek: A kor divatja a sápadt bőrszín. Szemfestékből inkább a tompa, barna színt használták a hölgyek, amely eléggé egyhangú és kissé szomorúvá teszi az arcot. Az ajkaikat a nők nem igazán festették, hiszen az erős színek abban az időben erkölcstelennek tűntek.  

1920-as évek: Egyik legjellemzőbb szépségpraktikája, a hosszú, vékony ívelt szemöldök. A szem egyre hangsúlyosabb, sőt nagyon is hangsúlyos, már-már körsatírnak is nevezhetnénk, ahogy a nők festik a szemüket ebben az időben. A színek azonban még mindig tompák. A szájat különleges formájúra úgynevezett „Cupido” alakú formára festik egy igen intenzív színnel. Megjelennek a színes rúzsok, sőt kötelező darabnak számítanak, de ekkor még leginkább a burgundy árnyalatot használják. 



1930-as évek: A szemöldök még vékonyabb és elképesztően ívelt lett. A szem festésénél már megjelenik a mélyítő vonal. A sötét kontúrok mellett pedig dominál a beige a szemhéjon, tehát elkezdik a nők árnyékolni a szemüket. A száj normál formát ölt, talán egy kissé teltebbre színezik és marad az erős, erőteljes szín.

1940-es évek: Ebben az időben még mindig a szép világos bőr a divat. A szemöldök hangsúlyos, de már nem drámai, viszont nagyobb hangsúly helyeződik a szemre, illetve a szempillákra. Megjelennek a színesebb pirosítók is, de leginkább a halvány barackos árnyalat a kedvelt. A kor jellegzetessége a száj hangsúlyozása, ami szépen ívelt formájú, kidolgozott, a színe pedig inkább barnás-piros és a legtöbbször matt hatású.

1950-es évek: Meghatározó sminktrendje a fekete tusvonal, ami máig döntő szerepet játszik a sminkelésben. Mellette megjelenik a dús, erős szempillafestés, amely még hangsúlyosabbá teszi a szemet.  Ugyanakkor a szemfestékből már csak valamilyen világos szín kerül az egész szemhéjra, minimál árnyékolással.  Ebben az időben a szem és a száj is rendkívül hangsúlyos volt, a telt ajkakat, vörös, fényes, csillogó színnel festették ki. 

1960-as évek: Jellemző az erős kontúr a szemen alul és felül is. Megérkeznek a színek, mint például a kék, a sárga vagy a zöld. Marad és tartja magát a tusvonal is, sőt egyre többen ismerik a műszempillát. A szemöldök vonala vastagabbá válik. A szájra olyan színeket tesznek, amiket eddig nem használtak, például megjelenik a rózsaszín vagy a narancs árnyalata, mely nem csak a szájon, hanem a körmökön is felbukkan.

1970-es évek: Elindul a barna bőr kultusza. Divat lett a szép természetes bőr. Szemfestékből is inkább a meleg, világos, naturális árnyalatok veszik át a szerepet, de a kontúrok sötétek és már megszokottak a szemen. A száj festését jellemzően nem a sötét rúzsok uralják, hanem elindult hódító útjára a szájfény. A szájfény csillogását tovább fokozza a csillogó testápolók használata. 

1980-as évek: Beindul a színek játéka, avagy nevezhetjük ezt az időszakot a színek robbanásának is. A sminkek elkezdik követni az évszakok változását, a szemhéjak színei a barnától elindulva a narancson keresztül az ibolyaszínig terjednek és még a pillák is színesek néha. A rúzsok színei megint sötétednek, kissé diszharmonikusak és akár a csokoládébarna sem ritka. 


(*kép: Elle magazin)

1990-es évek: Az időszaknak az egyik jellemző színe a barna. Barnás a bőr színe, sőt erre még egy kis bronzosító is kerülhet. A szemen szintén abszolút a föld színei dominálnak – a barna, bézs és a zöld. Meg tanulunk árnyékolni 2-3 színnel is a szemhéjon, ami igazán látványossá és intenzívvé teszi a sminket. A szájfestésre a legjellemzőbb a sötétebb kontúr használata, ami nincs eldolgozva, a rúzs pedig egy kissé mályvás-rózsaszínes árnyalatú. 

Napjaink sminkjei: Divat, a jól ápoltság és a mindennapos smink. Rengeteg irányzat keveredik, ebből érdemes kiválasztanunk azt, ami számunkra a leginkább tetszik, és jól érezzük vele magunkat.

A hétköznapokban tartja magát a trend, hogy csak az egyik részt hangsúlyozzuk az arcunkon, vagy a szemet vagy az ajkainkat. Ezzel szemben alkalomra mindkét terület lehet erősebb, hangsúlyosabb. Ha szemfestékről van szó az elmúlt időszak legkedveltebb formája a füstös szem. Amennyiben világos színt szeretünk a szemünkön, mellé szinte kötelező a tus és a fekete dús szempilla. A jelen időszak elmaradhatatlan szépítő kellék a sminkhez harmonizáló körömlakk.




„A sminkben nincsenek határok, engedd szabadjára a fantáziádat, változtasd át a külsődet és légy magabiztos”


Choco Chael

  • Share:

You Might Also Like

0 megjegyzés