{Vigyázz!Kész!Posztolj!} - Az igazi ÁLOMVÁROS New York számomra!

By Unknown - szeptember 22, 2016

Ebben a  részben  megismerkedhettek,  az én Álomvárosomról amit a VKP  keretein  belül  hoztam  el nektek  megint.



Egy percig sem  gondolkoztam azon, hogy miről is írjak nektek  ebben a cikkben, mivel aki ismer, azt tudja, hogy nagy New York fan vagyok és az egyik  álmom többek között az is, hogy egyszer ott élhessek.

Annyira megszállott vagyok már – már, hogy olyan kiegészítőket keresek csak a szobába, amik New Yorkra emlékeztetnek. Ilyen például egy díszpárna, szőnyeg, doboz, takaró stb...

A város nyüzsgése, zajossága egyáltalán nem ábrándít ki engem, sőt még jobban vonz ezek ellenére is.

 

 
Engedjétek meg, hogy először is pár érdekes tényt mondjak nektek
 New Yorkról

  1.   Általában New Yorkot csak az „Öt kerületként” emlegetik az ott élők, mert a város szót inkább Manhattan-re használják. A New York City kifejezés pedig az egész várost jelenti.
    New York öt nagy kerülete: Bronx, Brooklyn, Manhattan (ami a város központja), Queens, Staten Island. 

    2.   1624-ben alapították meg holland telepesek Új- Amszterdam néven, ám 1664-ben angol fennhatóság alá került és így később megkapta a New York nevet, az angliai York hercege után. 1790-től az ország legnagyobb városa. Testvérvárosai között szerepel Budapest is. Az USA egyik legnépesebb állama, és az Amerikai kontinens második legnagyobb városa. Tőzsdéje a legnagyobb a világon. 
    3. New York közkedvelt elnevezése a „Big Apple” vagy „A város ami soha nem alszik„ Több mint 800 nyelvet beszélnek, az itt élő emberek. Számos híres Egyetem és Főiskola is megtalálható itt, mint például a Columbia Egyetem, Rockefeller Egyetem, és a New Yorki Egyetem. 

    4. Az éghajlatára jellemző a nedves kontinentális, így az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan. Legkellemesebb évszaka az ősz. 

    5. Manhattanben megtalálható még a világ leghatalmasabb épületei is. A legismertebb közülük az: Empire State Building, Cityspire, Metropolitan Life Building és természetesen a lerombolt World Trade Center és a  helyén épült magas ház.

    6. New Yorkban 5937 toronyházat és 859 felhőkarcolót tartanak számon. Nagy lakónegyedeit jellemzik a klasszikus barna köves lépcsők és bérházak, melyek az 1870 -1930-as években épültek. Számos épület megkülönböztető jegye a tetőn lévő víztornyok. A Garden lakások csak a ’20-as években váltak népszerűvé, ezek a város félreeső területin vannak leginkább.
    7. A taxizás nagyon egyszerű és kényelmes módja az ott élő lakósoknak az alkalmi közlekedésre. Hasonlóan népszerű a metró is, ám este 9 után már nem ajánlott ezen közlekedni. A buszozás itt csak városnézésre alkalmas.  Furcsa lehet, de villamos és trollibusz egyáltalán nincs New Yorkban. Legjelentősebb repterei a JFK reptér és a LaGuardia reptér
     
     

    Másodjára pedig, megszeretnék veletek ismertetni pár látnivalót, amik az én nagy kedvenceim.
             
      Metropolitan Művészeti Múzeum: A legismertebb szépművészeti múzeum New   Yorkban és itt a 20. század művészetét tekinthetjük meg. 

     Central Park: Manhattanben található meg a leglátogatottabb part, ahol számos szórakozási lehetőség áll rendelkezésünkre, mint például a Central Park állatkertje vagy üvegháza. 


    A Wall Street-re is feltétlenül el kell látogatnunk, ha már itt járunk mivel ez New York pénzügyi központja. 

    A Times Squaret gyakran emlegetik a „Világ kereszteződéseként” is, mivel ez a hely a legforgalmasabb a világon. Itt a színházak negyede megtalálható.


      Edgar Allan Poe Cottage: Itt élt az USA legjelentősebb költője Edgar Allan Poe. Az épület közel 100 éve múzeumként működik. Alsó szintje úgy van berendezve, ahogy egykor Poe lakott, az emeleten pedig az életét bemutató kiállítás látható.


                 Ha pedig koncertet vagy más előadást szeretnénk megnézni, akkor Lincoln Center of the Perfoming Arts épülete a legkiválóbb erre, hiszen itt 12 társulat működik, köztük a híres Metropolitan Opera is. 


    Amerikai Filmmúzeum: Queensben található, ami filmművészettel és a televíziózással foglalkozik. Bemutatja nekünk a filmkészítést és a filmvetítés technológiáját. Filmes kellékek is megtalálhatóak itt.


    Szabadságszobor: A szabadság és a demokrácia egyetemes szimbóluma. A szobor New York előtt a Libarty Island-on található a Hudson folyó torkolatánál. A szobrot a franciák adományozták az USA-nak 1886-ban. A belépés ingyenes ám a komp ára 13$ (felnőtt) , és 5$ ( gyermek). A jegyeket a szigetre utazás előtt meg kell venni, mivel szigorúan ellenőrzik ezt. 


    SoHo kerülete: Ez a város művész negyede, ahol megszámlálhatatlan sok kis galéria található. Ezek a galériák mind ingyenesen megtekinthetőek. Péntek esténként tartják itt a kiállítás megnyitókat. 


    Fifit Avenue: Nincs olyan jelentős kereskedelmi cég, akinek itt ne lenne üzlete. Egymást követik a szebbnél szebb üzletek, tipikus itt is a feltörő New Yorki gőz, ami az utcai szellőzőkből jön fel. 

    Upper West Side: Ez az igazi felső tízezer lakhelye. Nagyon hangulatos egyébként a Hudtson partján elterülő parkban sétálni.

    Riverside park is tele van outdoor sportolási lehetőségekkel. Bérelni lehet itt bicajt is, és végigszáguldhatunk a parkon vele. Innen már csak 10 perc séta a Columbia Egyetem. 
     

    Washington Square Park: New York leghangulatosabb tere. A látvány fő eleme a Diadal ív, ami igaz, hogy kisebb, mint a párizsi, de eszméletlenül szép. Itt érdemes leülni és hallgatni az utca zenészek gyönyörű játékát.








     
 

  • Share:

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Kívánom, hogy sikerüljön az álmod, és eljuthass oda. :)

    Az én álomvárosom Velence. Évtizedekkel ezelőtt jártam ott, és azóta is visszahúz a szívem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen drágám :-) Én is kívánom, hogy még egyszer legalább juss el Velencébe :-)

      Törlés