Parfüm és Illat kisokos!

By Unknown - október 17, 2016


Ma, egy hasznos cikket hoztam nektek a parfümökről és a különböző illatokról. Elé  hosszúra sikerült ez a cikk, így jobb, ha egy kis rágcsát és üdítőt magatok mellé készítettek, és így olvassátok tovább:)



A parfüm szó jelentése „füstön át” vagy „füst által”. Az első parfüm a tömjén volt. A parfüm rendelkezik a legmagasabb illóolaj koncentrációval (minél magasabb az illóolaj tartalma egy adott illatszernek, annál erősebb és annál tovább tart), melynek aránya 15-30%. Sűrített alkoholban oldják. Előnye, hogy nagyon kevés mennyiség is elég belőle, és akár 6 órán át is érezhető az illata. Kiszerelésük általában 15 ml. Elég egy-egy csepp a fül mögé és a csuklóra, rendkívül tartós. A többi „illatszer” EAU (illatos víznek) minősül. 

EDP (Eau de parfüm – parfümpermet): A parfümhöz képest, ennek ugyan kevesebb, de még mindig magas az illatanyag tartalma (8-15%), ezt 85-90% alkoholban oldják. Az EDP-ben a szívillat, ami dominál. Könnyebb illat a parfümnél, ezért többet is magunkra fújhatunk. A finom anyagú ruháknál (selyem) vigyázzunk vele, mert foltot hagyhat maga után. Illata kevésbé intenzív, minta a parfümé és általában olcsóbb áron beszerezhető, viszont ez is sokáig tart. 

EDT (női kölnivíz): Illatanyag tartalma csupán 4-8%. A fej illat dominál benne, így magunkra fújva frissítő, de hamar elpárolog, ezért többször egy nap alatt pótolni. Ideális mindennapos használatra, főként nyáron. Tartóssága 2-4 óra hossza. 

EDC (férfi kölnivíz): Illatanyag tartalma ennek már csupán 3-5%. Rendkívül könnyű, üde, frissítő hatású. Fő jegyei a citrusos illatok. Leginkább meleg évszakban – nyáron – ideális viselet, hiszen nem tömény, viszont gyakran kell magunkra fújni. Tartóssága kb. 2 óra. Leginkább 200 ml-es kiszerelésben találhatóak meg. 

EAU fraiche: Az illatanyaga 3% vagy ennél is kevesebb. Akár keverhetjük is ezeket az illatokat magunkon. 

Egy picit bonyolítja nekünk a helyzetet a parfümgyártók újabb elnevezései is. Például a Parfüm de Toilete ugyan az a koncentrációjú, mint az EDP esetében, de nem kizárt, hogy az EDP és a parfüm közötti töménységet kapjuk. 



Illatpiramis

 



Az illatpiramis az illatok párolgási sebességét mutatja meg nekünk. Az alkotók párolgási sebességének mérésével megkülönböztethetünk fej, szív, alap illatot. Besorolása attól függ, hogy mely illatok milyen sorrendben párolognak el a használat során. 

A fejillat leginkább alkotók csoportja, szerepük a figyelem felkeltése (a döntő benyomás keltése). Hatásuk néha csak néhány percre elegendő. Amikor kifújjuk a parfümöt, ezt érezzük először (könnyed, általában friss aromájú, amelyeke 5-30 perc alatt elenyésznek). Segítenek palástolni az alkohol szagát is. Hamar átadják helyüket a szív illatnak. 

A szívillat a parfüm törzse, ezek a legfontosabb illatok, melyek legalább 4 órán keresztül érezhetőek. 10-30 perc kell nekik, amíg kibontakoznak a bőrön. A szív illat már besorolható egy-egy illatcsaládba is (virágos, keleties, fás, gyümölcsös, stb…). Majd jó pár óra elteltével az alapillatok is érezhetővé válnak. 

Az alapillatok szerepe az, hogy egyben tartsák az illatkompozíciót. Lelassítják a könnyebb párolgást és stabilitást kölcsönöznek az illatnak. Aromájuk a legtovább érezhető, akár 1 napig is a bőrünkön marad. Az illatkompozíciók akár több száz illatjegyet is tartalmazhatnak, ám ezek közül csak a legdominánsabbakat tüntetik fel a piramison. 



Példák:
Fej illat: citrom, csillaggyümölcs, málna, tulipán, narancsvirág
Szív illat: bazsarózsa, rózsa, magnólia, jázmin, ylang – ylang, liliom
Alap illat: pézsma, szantálfa, ámbra, stb…


Párolgási sebességet figyelembe véve sorrendjük:

1. citrusos jegyek (ezek illannak el a leghamarabb) bergamot, citrom, stb…
2. gyógyfüves jegyek (menta)
3. zöld füves jegyek (levelek)
4. aldehides jegyek (női parfümökre jellemzőek)
5. gyümölcsös jegyek (dinnye, szilva)
6. virágos jegyek (rózsa)
7. fűszeres jegyek (bors, fahéj)
8. fás jegyek (szantálfa)
9. balzsamos jegyek (ezek bizonyos fák gyantaszerű nedvei)
10. édes jegyek (vanília)
11. mohás jegyek (tölgy mola)
12. állati jegyek (ámbra)



Hogyan hatnak ránk az illatok?


Alkalmasak a személyiségi jegyeink hangsúlyozására, illetve tudat alatt még közvetlen hatással is vannak a lelki egyensúlyunkra. Egy kellemes illat gyorsan javíthat a kedvünkön is. 
A szagok, illatok erőteljesen kihatnak a párválasztásunkra is.

Hova és hogyan?



- Soha ne tegyünk túl sokat egy illatból, mert félő hogy ellenkező hatást érünk el vele, mint amit eredetileg szerettünk volna.
- Fontos, hogy kitapasztaljuk az illat intenzitását és vegyünk figyelembe azt is, hogy magunkon általában nem érezzük az illatokat, mert hozzászokik az orrunk.
- A legtartósabban a parfümöt az impulzív pontokon éred el, mint a nyak, fültő mögött, csukló, kar és térdhajlatokban. Ezeken a területeken, ugyanis a parfüm folyamatosan tud párologni egész nap.
- Még tartósabbá tehetjük a parfümünk illatát, ha az illathoz harmonizáló testápolót használunk.
- A parfüm sajátossága, hogy minden bőrfelületen másként illatozik, a test melegének hatására alakul ki az egyéni illatunk.
- Soha ne dörzsöld a csuklódat, mert összetöri az illatmolekulákat, amelytől megváltozhat az illat összhatása.
- Egyszerre 3-4 illatnál többet NE próbálj ki, mert összekeveredhet az előzőkkel.





„Egy nőnek két dolgot kell tudnia kifinomultnak és mesésnek lennie”

Coco Chanel



  • Share:

You Might Also Like

0 megjegyzés