Ciki vagy nem ciki? | Mit kell tudnunk a fogamzásgátlásról?

18:00

Pár hete a Testvérkódex blog egyik írójával Mesyvel épp arról kezdtünk el beszélgetni, hogy mi lenne, ha mi is alkotnánk valami közös munkát (hiszen az egyik blogos facebook csoportban megosztottam, hogy közös projektekhez keresek bloggereket, mint például: Riport, Cikk sorozat stb.), hiszen azért mi állandó kapcsolatban állunk, ismerjük is egymást, így nincs kizárva egy közös cikksorozat. Nagy örömömre pozitívan reagált az ötletemre, sőt, konkrétan már fel is akart keresni ezzel az együttműködéssel kapcsolatban, mert látta ő is a felhívásomat. Már csak egy közös pont kellett, ami mindkettőnk blogos profiljába beleillik. Hm… itt jött 5 percnyi agyalás, majd megszületett ez az ötlet a fejemben. Mi lenne, ha olyan dolgokról írnánk, amit mások cikkinek tartanak, esetleg nem szívesen beszélnek róla, de igen is fontos, illetve van mondanivalójuk is az olvasók, azaz a SZÁMOTOKRA.

A cikkeket megpróbáljuk majd, minden második hét Keddjén publikálni Nektek, de ha esetleg kicsit csúsznánk, akkor előre is elnézést kérünk tőletek.A mai cikkünkben egy nagyon is fontos témáról lesz szó, ez pedig a fogamzásgátlás.
Mesy blogján egy személyesebb tartalmat olvashattok, majd az enyém, inkább kicsit tudományosabbra sikeredett. Előre szólok, hogy a cikkben leírtakat (adatokat) én is az internetről (szakoldalakról) merítettem.
Felmerül a kérdés, hogy én miért nem írom le a személyes tapasztalatomat, és erre nagyon egyszerű a válaszom édes kevés lenne egy tartalmas cikkhez. Persze, lesz benne saját tapasztalat is, de abból kevesebb lesz.Jelenleg épp keressük a számomra megfelelő fogamzásgátló tablettát, mivel már volt tőle rosszullétem is (elég keményen), így nem mindegy, hogy milyen hormonkészítményt szedek, milyen mennyiségben.

Mi is az a fogamzásgátlás? 

A fogamzásgátlás (másik nevén születésszabályozás) alatt, a terhesség bekövetkezését megakadályozó eszközökről és módszerekről beszélünk. Ezek az eszközök, módszerek egyúttal segítenek a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében is.

Nőként kötelesek vagyunk figyelni az egészségünkre, beleértve a fogamzásgátlást is. Nem várhatjuk el, hogy a férfiak majd helyettünk odafigyelnek ezekre a dolgokra.

Szeretném, ha sok fiatal lány tisztában lenne azzal, hogy egy szexuális együttlét a partnerével igen is komoly következményekkel jár (tudom, azért sokan tisztában vagytok vele, de annál többen sajnos nem), itt nem csak a teherbe esés kockázatára szeretném felhívni a figyelmeteket – hiszen, ezt azért már jól tudjátok, hanem inkább a többi veszélyforrásra. Ilyenek például a nemi betegségek. Sokan még a mai napig is azt hiszik, hogy ez egy vicc és, hogy velük ez nem eshet meg. Nos, ez nem így van. A valóságban sajnos ijesztően megnőtt a nemi betegek száma Magyarországon. 2016-ban statisztikák szerint 396 ember fertőződött meg tripperrel és 182 ember pedig szifilisszel. A szifiliszes betegek 68%, míg gonorrhoeások 69%-a származott a fővárosból. A vidéki városokban Szabolcs-Szatmár–Bereg megyében diagnosztizálták a legtöbb ilyen beteget.

Amennyire én tudom, a szifiliszt más néven vérbajnak is emlegetik. Elsősorban szexuális úton terjed. A gonorrhoea (más nevén tripper) nőknél sokkal veszélyesebb, mert néha tünetmentes is lehet a páciens, ám a férfiaknál korán jelentkeznek, ezek a tünetek.


Akkor tehát felteszem NEKTEK a kérdés: Szerintetek érdemes erre több hangsúlyt fektetni?

Nemi betegségek megelőzése ITT tudsz a témában utána olvasni!
Szexuális úton terjedő betegségek : ITT tudsz a témában utána olvasni!


Nagyon sok fogamzásgátló módszert ismerünk, párat én is felsorolnék NEKTEK, ha megengeditek.
A legismertebb ugyebár a fogamzásgátló tabletta, utána a hormontartalmú spirál következik, majd az óvszer. Vannak kevésbé ismertek is, mint a hüvelygyűrű, hormonmentes spirál, pesszárium, fogamzásgátló tapasz, sürgősségi fogamzásgátlás, spermicidek.

Most beszéljünk kicsit bővebben ezekről, hogy mik is ezek, mik a különbség egyes módszerek között, meddig és hogyan kell használni. Segítségemre ez az oldal lesz ,melyből ti is sok hasznos információhoz juthattok.1. Hormonális fogamzásgátlás


A XX. században jelent meg ez a fogamzásgátló. Ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, két típusa létezik: a kombinált fogamzásgátló tabletta, illetve a minipill. Általában 21 napig kell szedni a tablettát, majd egy úgynevezett, tablettamentes hét következik, amelyet a menstruáció követ.

-    Kombinált fogamzásgátló tabletták: Tüszőhormon és  sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák.   
-   Minipellek: Ezek az egykomponensű, azaz csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták. Lehetővé teszik olyan emberek számára is a fogamzásgátló tabletta szedését, mint például: szoptató édesanyák, 40 év felettiek, elhízott nők, cukorbetegek stb.


Hátránya:
-         a tablettát minden nap, ugyan abban az időpontban kell beszedni a páciensnek
-          a nem megfelelően vagy kihagyott bogyók jelentősen csökkentik a védelmet
-         gátolják a peteérést és a tüszőrepedést

Előnye:
-          megbízható és könnyen alkalmazható
-         rendezetté teszi a menstruációs ciklust
-          hosszú távon is alkalmazható


2. Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

Ez a fogamzásgátlási mód, csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgősen szükséged van rá.
 A nem biztonságos együttlét után 72 órán belül van rá lehetőséged.

3. Óvszer
Megakadályozza a megtermékenyülést. Megvéd a nemi betegségek egyes részeitől (pl: HIV fertőzés), ám a HPV vírus ellen, nem elegendő csak óvszerrel védekezni. Csak CE jellel ellátott, ellenőrzött óvszert használj. 

Hátránya:
-          tönkre teheti az intim pillanatot
-         lejárt óvszert sose használjunk!
-          számos hiba csúszhat használatakor (pl: elszakad)
-          nem 100%-os védelmet nyújt

Előnye:
-           hormonmentes
-           könnyen beszerezhető
-         inkább, a nemi betegségek megelőzésére használd és mellette használj fogamzásgátló tablettát is akár
            A többi fogamzásgátló módszerről pedig itt olvashatsz tovább:


Amennyiben többet szeretnél tudni, kérlek, keresd fel nőgyógyászodat, ő pontos felvilágosítást tud adni neked! Az itt leírtak, csak tájékoztató jellegűek voltak.You Might Also Like

0 megjegyzés